Kërcënimi i një pushtimi të Ukrainës nga Rusia i ka dhënë rëndësi të shtuar mbrojtjes së Shteteve të Bashkuara dhe NATO-s në të gjithë Evropën Lindore.

Sipas CNN, NATO ka katër grupe beteje shumëkombëshe me madhësi batalioni në Estoni, Letoni, Lituani dhe Poloni, të cilat operojnë në baza rrotacioni.

Secila prej tyre udhëhiqet nga Britania e Madhe, Kanadaja, Gjermania ose SHBA-ja dhe përmban trupa nga disa vende anëtare.

Aleanca tha muajin e kaluar se të katër grupet janë “forca të fuqishme dhe të gatshme për luftim”.

Sekretari i Përgjithshëm i saj Jens Stoltenberg ka thënë gjithashtu se është i përgatitur ta përforcojë me shpejtësi atë prani më tej duke dërguar forca dhe aftësi shtesë në zonë. Dhe dislokimet e NATO-s mbështeten nga trupat amerikane.