Lajmi për restaurimin e shtëpisë së Xhafer Devës është raportuar edhe në mediat e mëdha botërore. Agjencia e lajmeve Reuters, e ka titulluar lajmin “Renovimi i shtëpisë së aleatit të nazismit në Kosovë shkakton zemërim”. Reuters shkruan se një dëshmitar i tyre ka gjetur tri rrugë të emëruar me emrin e Xhafer Devës, përfshirë një në Prishtinë disa qindra metra nga ambasada gjermane.

Reuters shkruan se renovimi i shtëpisë në Kosovë që i përkiste ministrit të qeverisë pro-naziste gjatë luftës së dytë botërore ka nxitur reagime nga Gjermania e cila paralajmëroi për “mbulim” të historisë si dhe për pezullimin e projektit nga BE-ja dhe UNDP.

“Shtëpia tre katëshe në Mitrovicë e ndërtuar në vitin 1930 nga arkitektët austriakë ishte shtëpia e Xhafer Devës i cili shërbeu si ministër i Brendshëm në qeverinë pro-gjermane më 1943 dhe 1944” thuhet ndër të tjera në lajmin e agjencisë Reuters.

Reuters tutje shkruan se gjatë kohës sa Deva ishte ministër, Kosova konsiderohej nga Gjermania si pjesë e Shqipërisë.

Historianët thonë se njësitë luftarake të Devës, të cilët i shihnin nazistët si aleatë për të luftuar komunistët kryen mizori përfshirë masakrën e simpatizantëve të dyshuar si anti-fashistë. Disa hulumtime të fundit thonë se Deva megjithatë mund të ketë ndihmuar hebrenjtë.