Perandoria e mediave sociale e Mark Zuckerbergut u përballë me shqetësimet e investitorëve në lidhje me perspektivën e saj të rritjes, pasi u zbulua se për herë të parë Facebookut ka pasur rënie të përdoruesve të përditshëm, me ç’rast pësoi edhe rënie të vlerës me një të katërtën.

Facebook është aplikacioni më i madh i kompanisë Meta dhe regjistroi rënien e parë të përdoruesve aktivë ditorë – një vlerë kyçe e rritjes – që kur kompania u themelua në vitin 2004.

Facebook për herë të parë në histori shënon rënie të përdoruesve aktiv ditor

Përdoruesit ditorë globalë ranë nga 1.93 miliardë në tremujorin e tretë të vitit 2021 në 1.929 miliardë. Ajo u drejtua nga një rënie e përdoruesve në Afrikë dhe Amerikën Latine, gjë që është shqetësuese për Meta-n, sepse ajo duhet të rritet jashtë tregut të saj kryesor në SHBA, ku gjithashtu u ndalua rritja, megjithëse jo për herë të parë, raporton theguardian.

Vitin e kaluar një sinjalizuese, Frances Haugen, publikoi dokumente të brendshme duke paralajmëruar se rrjeti social po humbiste përdoruesit e rinj, transmeton Telegrafi.

Një dokument zbuloi se “numri i përdoruesve është në rënie për adoleshentët në shumicën e vendeve perëndimore dhe joperëndimore”.

TikTok problem

Zuckerberg, themeluesi dhe shefi ekzekutiv i Meta-s, identifikoi aplikacionin e ndarjes së videove TikTok si një kontribuues kryesor për rënien e përdoruesve.

“Njerëzit kanë shumë zgjedhje për mënyrën se si duan të kalojnë kohën e tyre dhe aplikacionet si TikTok po rriten shumë shpejt”, tha ai.

TikTok në pronësi të kinezëve ka 1 miliard përdorues në mbarë botën dhe është një nga arsyet pse Meta po lufton për sjelljen e konsumatorëve të rinj.

Vlera e tregut të Metas bie me mbi 200 miliardë dollarë

Zuckerberg tha se shpresonte që rivali i Facebookut me TikTok, Reels, do të ndihmonte të rifitonte përdoruesit e rinj.

“Kjo është arsyeja pse fokusi ynë te Reels është kaq i rëndësishëm në planin afatgjatë, siç është puna jonë për t’u siguruar që aplikacionet tona kanë shërbimet më të mira për të rriturit numrin e konsumatorëve të rinj”, pohoi miliarderi.null

Ndërkohë, megjithatë, kjo do të thotë rritje më e ngadaltë e të ardhurave, pranoi ai.

Goditet në rritjen e të ardhurave

Sheryl Sandberg dhe Mark Zuckerberg

Meta realizon 97 për qind të të ardhurave të saj nga reklamat, duke krijuar profile të përdoruesve të saj që më pas mund të përputhen me nevojat e reklamuesve. Pra, nëse një reklamues kërkon një konsumator në një vendndodhje të caktuar, të një demografie specifike dhe me hobi të caktuar, atëherë Meta mund t’i drejtojë ato reklama drejt grupeve të veçanta falë të dhënave që ka përpiluar rreth tyre.

Meta, e cila zotëron gjithashtu Instagramin dhe WhatsApp, tha se ndryshimet e fundit me softuerin iOS të Apple për iPhone e kishin dëmtuar biznesin.

Apple tani kërkon që përdoruesit të japin leje që kompanitë si Meta të mbledhin të dhëna rreth tyre ndërsa shfletojnë nëpër ueb.

Mashtruesit në rrjetet sociale vodhën të paktën 770 milionë dollarë në vitin 2021

Çuditërisht, përdoruesit i kanë thënë “jo faleminderit” dhe kjo e ka bërë shënjestrimin e reklamave më pak efektive.

Sheryl Sandberg, shefi operativ i Meta-s dhe arkitekti i strategjisë së reklamave të Facebookut, tha të mërkurën se kompania kishte mënyra për të synuar përdoruesit me më pak të dhëna.

“Ka gjithashtu shumë gjëra që bizneset e vogla dhe bizneset e mëdha mund të bëjnë për të përfituar nga mjetet e shumta të synimit dhe matjes që kemi”, tha ajo.

Duhet të theksohet se të ardhurat e përgjithshme u rritën në tre muajt e fundit deri në 33.7 miliardë dollarë krahasuar me 28.1 miliardë dollarë për të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Të ardhurat neto – një masë fitimi në SHBA – ishin 10.3 miliardë dollarë për tremujorin e parë, gati 1 miliard dollarë më pak se vitin e kaluar.

Megjithatë, Meta mbetet një biznes shumë i pasur dhe fitimprurës.

Durimi – dhe paratë – nevojiten për metaversen

Metaverse është një term i përgjithshëm për një përzierje të botës fizike dhe dixhitale, ku njerëzit kryejnë jetën e tyre profesionale dhe sociale nëpërmjet një përzierjeje të realitetit virtual dhe të shtuar.

Zuckerberg është aq i bindur se është gjëja tjetër e madhe në teknologji, saqë ai e riemëroi kompaninë nga Facebook Inc në Meta.

Por janë vite larg të qenit një pjesë e plotë e jetës së njerëzve. Pra, rezultatet nga njësia e realitetit virtual të Meta – Reality Labs, e cila përfshin kufjet më të shitura Oculus VR – treguan një humbje prej 3.3 miliardë dollarësh me të ardhura më pak se 1 miliard dollarë.

Kjo është e ardhmja e biznesit të Meta-s, ndaj prisni që të ardhurat të rriten, por edhe kostot.