Dhimbje gjoksi, ndjenja e galopimit të zemrës, gulçim. Ashtu siç kishte qenë me problemet e rralla të koagulimit të raportuara pas vaksinës AstraZeneca, institucionet gjithashtu raportuan se simptomat e miokarditin dhe perikarditin të lidhura me vaksinat mRna për të cilat duhet kushtuar një kujdes i veçantë. Sidomos në disa segmente të popullsisë: atë të të rinjve, sepse këtu, më shumë se në nënpopullatat e tjera, problemi duket se lind, ndonëse rrallë. Dhe gjithashtu kanë pasoja: jo aq në gjendjen shëndetësore të atyre që i nënshtrohen vaksinës deri më sot, sa në politikat e vaksinimit.

Miokarditi dhe perikarditi

Perikarditi dhe miokarditi janë inflamacione të zemrës. Në veçanti, në rastin e parë i referohemi një inflamacioni të perikardit, rreshtimi që mbron zemrën. Në të dytën, një inflamacion që prek vetë muskulin e zemrës. Ato zakonisht shkaktohen nga infeksione, bakteriale ose virale, ose nga dëmtimi i zemrës, kujtojnë Instituti Kombëtar Amerikan i Shëndetësisë dhe mund të çojnë në aritmi ose dështim të zemrës.

Emrat e këtyre dy kushteve kanë filluar të bëhen më të njohura muajt e fundit, pas mbërritjes ose më mirë miratimit të vaksinave mRna edhe për adoleshentët. Sidomos në ditët afër dozës së dytë dhe veçanërisht te meshkujt e rinj. I njëjti informacion gjendet në faqen e internetit të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, me kujdesin e duhur: në shumicën e rasteve këto janë kushte jo serioze, të cilat zgjidhen shpejt dhe pa pasoja. Por sigurisht, si me çdo efekt anësor të mundshëm të lidhur me vaksinat (dhe çdo ilaç), lidhja e mundshme duhej dhe duhet të hetohet.